Update!

Förra veckan åkte Mimmi Mus på kollo hos Linnéa & Robin + Rambo :) Lillan kom igång och började löpa så det var bäst att lämna bort henne så att det är lugn och ro här hemma. Pojkarna blir ju så olyckliga annars. Det går jättebra för Mimms och vi är otroligt tacksamma över att Linnéa & Robin ställer upp! ♥

I söndags var jag på utbildning och föreläsning hela dagen. Först M1 på brukshundklubben. Ami & Tenny fick följa med och charmade alla :) Vi gjorde några moment med hundarna, Ami skötte sig så fint! Vår lärare/mentaldomare tyckte att min tjej var en väldigt trevlig och balanserad hund, alltid kul att höra från någon annan! När vi var klara med M1an, bar det vidare till föreläsning med Ingrid Tapper - etolog, f.d. mentaldomare och författare. Det var bra att damma av sina kunskaper lite, det var inget direkt nytt jag snappat upp, utan det pratades om givna saker som man ibland behöver göra sig påminnd om. Det var hur trevligt och kul i alla fall! Även om jag var trött mot slutet av dagen så kände jag mig otroligt nöjd med den :)

Vintern är i full gång och de senaste dagarna har det varit mellan 15 och 20 minusgrader här. Hundarna är fortfarande lite ovana vid sån kyla men det går framåt. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder sägs det väl ;)
Norrbottens Vackraste Hund 2010

Idag spenderade jag och Ami största delen av dagen i Arcushallen i Luleå, där NVH -10 hölls. Det var en mycket trevlig dag vi fick, med massor av bekanta ansikten och nya bekantskaper. Det var som vanligt kul att träffa Mimmis syskon Ester & Bronx och Fjantens stiliga bror Ice :) Ami har skött sig hur fint som helst under hela dagen, hon var rätt trött av alla nya intryck men hon fixade det galant och lyckades charma många!


Domare: Bo Forssberg

Amazing Dragoness Blue Florida "Ami" - 1kk, HP, BIM!!!

3 år. Mycket välmsklad och mycket välbyggd tik. Goda vinklar fram och bak. Vackert fallande kors. Idag tyvärr skendräktig.
Jag är sååå stolt över min prinsessa! Hon är så duktig så! Och så fin! ♥


"Hundras på gott och ont"

Vissa har dem som statussymbol och i fel händer kan de bli riktigt farliga.
Men Olga Isaksson är inte ett dugg rädd för sina sex så kallade kamphundar.
– De är väldigt sociala och lojala mot människor, säger hon.

Vi sitter i Olgas vardagsrumssoffa i Svartbjörnsbyn. I hennes knä vilar två stora hundhuvuden med trötta ögon. Ten och Ami kallas kamphundar, men de är inga slagskämpar. Rasen heter american staffordshire terrier, amstaff. Olga och sambon Daniel Granbom har fyra stycken där hemma: Ten, Ami, Fjant och Mimmi, plus två blandrashundar med pitbulliknande utseende.
– Jag tar inte illa upp om någon kallar dem kamphundar, även om det begreppet känns ganska uttjatat. Man kan inte förneka deras härstamning, men det har hänt mycket på de drygt 80 år rasen funnits, säger Olga.
Den äldsta hunden, Best, är 10 år gammal. Í början av 2000-talet var han ganska ensam av sitt slag i Boden. De senaste åren har kamphundsraserna vuxit i popularitet, inte minst amstaff. En utveckling på gott och ont, enligt Olga.
– De har tyvärr blivit en statussymbol för många.

Amstaff är en ras som passar många, men inte alla. De är inga ”mjukisdjur”, som Olga säger. De kräver en hel del tid och engagemang. En understimulerad amstaff kan bli rastlös, börja tugga på saker och uppfattas som otrevlig. I fel händer kan en misskött hund bli riktigt besvärlig, eller rent utav farlig.
– Det är bara att se på dem, de är väldigt starkt byggda. Självklart är det svårare att hantera en understimulerad amstaff än en chihuhaua. De har en väldigt stor viljestyrka och tar sig igenom olika situationer även om de stöter på hinder på vägen. Det är därför de är så roliga att arbeta och träna med, de verkligen försöker och ger allt, säger Olga.

Lugnet som nyss rådde i huset har försvunnit. I köket hörs en duns när två av hundarna åker in i väggen under en vild lek. Vi går ut i det grådisiga novembervädret. Ami och Fjant får följa med. Olga kopplar på dem varsin sele med vikter i form av kedjor på släp. Träningsformen heter drag weight.
– De gör av med lite energi samtidigt som de får den fysiska stimulansen de behöver.

Nästa år planerar Olga och Daniel en första valpkull i sin nyregistrerade kennel.
– Mentaliteten är a och o, och hälsa. De ska inte bara vara snygga. Det är viktigt att de som köper en amstaff vill ha den för rasens egenskaper, inte för att den ser ut på ett visst sätt.

Sara-Lena BrännströmDenna artikeln var med i dagens EXTRA som ges ut i Boden & Luleå :)

Ami & Mimmi

Prinsessorna har varit ute och busat i snön. Kallt var det men solen gjorde att det kändes mycket bättre :)

Ami har hittat en sorts arbetshandske på ängen och den var sååå kul! Då blev det att ha dragkamp och jaga varandra, hur nöjda som helst var dem!
Valptankar...

...är det som fyller mitt huvud just nu! Jag är så förväntansfull och rentav exalterad inför den kommande kullen! Även om det är flera månader kvar till parning. Man vet såklart aldrig men jag skulle tippa på att det kommer 5-8 valpar och största delen av kullen är redan bokad. Det känns otroligt bra och smickrande att så många tror lika hårt på denna kombination som vi gör!

Jag har spekulerat lite i färger och med tanke på både Amis och Tens bakgrund lär det komma följande färger - rött, blått, svart och bluefawn med vita tecken. Även om färgen är det mindre viktiga hos en hund så är det kul att räkna ut vad det kommer för färger och teckningar. Jag har även börjat fundera ut namn, vi har bestämt att ta kullarna i bokstavsordning istället för teman, och jag kommit på hur många bra namn som helst som börjar på A :) Räcker säkert till 3-4 kullar, haha!

Vi har även bestämt att hela kullen ska att testas för Ataxi (NCL-A) så fort de fått sina IDs med microchip. Ingen valp kommer att kunna utveckla denna sjukdom då Ami är Clear och Ten är Carrier, den statistiska fördelningen på en sådan kombination är 50% Clear - 50% Carrier. Det känns bättre för oss att placera testade valpar, då har vi tagit vårt ansvar som uppfödare och en del av valpköparna är verkligen införstådda i att deras hund är bärare och vid framtida ev. avelsplaner ska denna hund användas med en individ som är fri från Ataxi.


Avslutar inlägget med att visa en valpbild på Tennys vackra dotter, Saya Fastwater "Saya", som bor med sin husse Amadej i Slovenien :)Löptikar, gnäll och snö...

Ami är i höglöp. Mimmi som såg ut att vara på väg in i löp men hon har frtfarande inte kommit igång än, hanarna är dock mer intresserade av henne än vanligt så snart lär hon nog löpa hon med. Då tänker tjejerna alltså avlösa varandra, trevligt! Ami vill då gärna ha sexuellt umgänge med alla för tillfället, så valpsugen är hon, haha! Hon får dock allt vänta med puppar till nästa år är det bestämt (sidan med valpplaner är nu uppdaterad förresten!). Best & Tenny är faktiskt inte så värst påverkade av hennes höglöp, Fjanten tar det däremot inte lika bra. Han är sååå sugen på den blåa polskan så han vet inte riktigt vad han ska göra av sig. Men men, han får lära sig att man inte alltid får som man vill helt enkelt ;) Det är bara att skaffa öronproppar och härda ut ett par dagar till.

Jag har faktiskt inhandlat något som heter Bitch Spray som tydligen "maskerar effektivt och utan irritationer doften från en löpande tik". Ami fick duscha igår och sen sprejade jag lite på henne och jag vet inte om det är sprejen eller ren inbillning från min sida, men jag tycker att hanarna inte svansar lika mycket efter henne nu :)

Och vintern är i full gång här uppe, det snöar och snöar och värre lär det bli! Jag skulle behöva köpa en egen spark så jag kan fortsätta köra hundarna även i vinter, helst en riktig släde. Jag ser ju om jag hittar nåt passande. Kanske prova åka skidor bakom hundarna också? :)Måndag!

Och jag är fortfarande sjuk... Nu får det väl räcka! Dogsen är då hur snälla och lugna som helst, de känner när matte inte är på topp. Tur att Daniel kommer hem snart så de får träna lite :)

Ami är anmäld till Norrbottens Vackraste Hund 2010. Vi måste ju börja träna hon och jag! Förhoppningsvis hinner jag få henne i bättre form till dess, det har ju varit lite mycket nu - först en långdragen skendräktighet och nu löp. Hon tycker att DW är kul så det är mycket av den varan nu. Måste se vad hon tycker om klövjeväskan också, lite mer stadga kring skulderpartiet på henne skulle inte skada.

I fredags flyttade Sparkinson till sin fodervärd... Sparks är en sån hund som går rakt in i hjärtat på en, det var tungt att släppa iväg honom, han är så speciell ♥ Han verkar trivas jättebra med sin nya familj, det känns skönt att det funkade från första början, men det är iofs inte konstigt att det gör det med tanke på hur lätt han är att ha att göra med :)

De närmaste helgera har jag några utbildingar inplanerade. Först blir det SBK's L3 och sedan M1! Det ska bli riktigt kul, längtar som bara den nu!

Nu ska jag fortsätta pyssla med hemsidan...

Ett tag sen sist...

Japp, jag har inte varit så duktig på att uppdatera här, men bättre sent än aldrig, eller hur?

Nu under hösten har jag gått upp lite i tid på jobbet, jobbar fortfarande kväll så det funkar utmärkt med hundarna. Vi har även börjat trappa ner lite med deras fys.träning nu när vintern är runt hörnet. Det funkar tyvärr inte att hålla samma aktivitetsnivå som de har under sommarhalvåret, under vintern då det är 20-30 minusgrader ute.

Sparky har varit här i snart 4 veckor och jag överdriver inte om jag säger att han är världens snällaste hund! Han är bara så underbar! Man ser så många likheter med både pappa Ten och halvbrorsan Fjanten :) Sparks har kommit i riktigt bra form nu och han ska fortsätta motioneras efter sitt schema, förhoppningsvis ses resultatet på omröntgen om några månader. På fredag åker Sparky till en fodervärd i Piteå där han kommer att få det toppen. Det enda jag är lite orolig över är att han inte kommer att trivas som ensamhund, han är väldigt social och vill gärna ha en kompis att mysa och leka med men vi ser ju hur det går.

Förra veckan anlände lilla Ami här! Hon kommer från kennel Florida i Polen och i stamtavlan heter hon Amazing Dragoness Blue Florida. Ami är en väldigt behaglig liten dam som är otroligt social och go. Hon har bott in sig här väldigt fort och funkar jättebra med våra andra hundar :)
Idag har vi haft besök av en reporter från tidnigen EXTRA här i Norrbotten, de ska skriva en artikel om amstaff som ska ingå i deras "Hundspecial" om några veckor. Det ska bli kul att se hur artikeln blir! Reportern var iaf supertrevlig och väldigt positiv till hundarna.

RSS 2.0